Γράφει ο Κώστας Τσελάς
Στην εφημερίδα “Ανατολή” στις 12 Δεκεμβρίου, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο που το υπογράφει ο συνταξιούχος γιατρός παθολόγος, Αντώνης Γερμανάκης. Ο τίτλος του άρθρου:
Είναι τα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας της Ιεράπετρας και της Σητείας ασφαλή για την χειρουργική αντιμετώπιση και μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών με επείγον ή χρόνιο χειρουργικό πρόβλημα;
Πριν αποφασίσω να γράψω αυτές τις γραμμές σκέφτηκα πολύ αν είμαι ο κατάλληλος. Απάντηση στις απόψεις και ιδέες του κ. Γερμανάκη έδωσε ένα συγκλονιστικό κείμενο του Χειρουργού Ανδρέα Μαμαντόπουλου και της Αναισθησιολόγου Ειρήνης Μυλωνά. Ένας παθολόγος τι περισσότερο θα μπορούσε να πει; Έκρινα όμως ότι είναι καλό να μάθουν, όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν το άρθρο του κ. Γερμανάκη, τι ακριβώς υποστηρίζει.
Αφορμή για να γράψει το άρθρο του, όπως εξηγεί ο ίδιος, αποτέλεσε η μεταφορά ενός ασθενούς με επείγον χειρουργικό πρόβλημα, από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος, στο Νοσοκομείο της Σητείας.
Στη συνέχεια ο κ. Γερμανάκης παρουσιάζει τον εαυτό του στον αναγνώστη. Τις σπουδές του, τους τίτλους και τις επαγγελματικές και άλλες θέσεις που κατείχε μέχρι την συνταξιοδότησή του.
Η εμπειρία που απέκτησε, όπως δηλώνει ο ίδιος, του επιτρέπει να έχει μία σφαιρική αντίληψη για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει κάθε Νοσοκομείο της Ανατολικής Κρήτης και περιγράφει τρεις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί με επάρκεια και με ασφάλεια το πρόβλημα υγείας ενός νοσηλευόμενου ασθενή.
Θα παραθέσω τις τρεις προϋποθέσεις, βάζοντας αυτούσια τα γραφόμενα του κ. Γερμανάκη και θα προσπαθήσω να αναλύσω και να αποκαλύψω τις πραγματικές προθέσεις του άρθρου που φιλοξένησε η “Ανατολή”.
– Α. Γερμανάκης: “Η πρώτη και κύρια προϋπόθεση είναι η επαρκής επιστημονική κατάρτιση των υπευθύνων ιατρών, πραγματικό ενδιαφέρον για τον ασθενή, ευγένεια και σεβασμό της προσωπικότητάς του. Επαρκής ενημέρωση του ασθενούς σχετικά με το πρόβλημα της υγείας του και σχετικά με τον ενδεικνυόμενο τρόπο αντιμετώπισής του, καθώς επίσης και για τις πιθανές επιπλοκές της θεραπείας του, αλλά και για το αν το Νοσοκομείο στο οποίο έχει απευθυνθεί ο ασθενής παρέχει τις ίδιες δικλείδες ασφαλείας με ένα άλλο γειτονικό του Νοσοκομείο”.
– Σχόλιο: Εκείνη “η επαρκής επιστημονική κατάρτιση” αρχίζει να φανερώνει τις προθέσεις του αρθρογράφου. Οι γιατροί των Νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας, ίσως δεν έχουν επαρκή κατάρτιση κλπ και πρέπει επιπλέον να ενημερώνουν τον ασθενή ότι δεν μπορούν να παρέχουν την ασφάλεια που εξασφαλίζει το διπλανό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Με άλλα λόγια: “Καλύτερα να πας στον Άγιο Νικόλαο για να είσαι ασφαλής”.
– Α. Γερμανάκης: “Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η επαρκής στελέχωση της κλινικής όπου νοσηλεύεται ο ασθενής με ιατρικό προσωπικό, έτσι ώστε κάθε ημέρα του μήνα και επί 24ώρου βάσης να εφημερεύει σε αυτήν σε ενεργό εφημερία ένας ειδικευμένος ιατρός”.
– Σχόλιο: Αυτά ακριβώς ζητάμε και εμείς, όχι μόνο για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας αλλά και για τα άλλα Νοσοκομεία του Λασιθίου, όμως μας λένε ότι αυτές είναι απαράδεκτες απαιτήσεις που αποτελούν θηλιά στο λαιμό του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου και ότι τα δύο Νοσοκομεία της Ιεράπετρας και της Σητείας είναι “εκ γενετής” Κέντρα Υγείας.
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο κ. Γερμανάκης παρουσιάζει τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει, μετά το χειρουργείο, ένας ασθενής και ποιές είναι οι απαραίτητες συνθήκες για την αντιμετώπισή τους. Τα αναφέρω συνοπτικά:
- Ανάγκη μετάγγισης πολλών μονάδων ερυθρών αιμοσφαιρίων ή πλάσματος ή αιμοπεταλίων.
- Ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
- Ανάπτυξη λοιμώξεων.
- Προβλήματα νεφρικής λειτουργίας και ανάγκη αιμοκάθαρσης σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
- Καρδιολογικά προβλήματα και άμεση αντιμετώπισή τους από καρδιολόγο.
Για όλα αυτά, καταλήγει το άρθρο, ο Άγιος Νικόλαος μόνο διαθέτει κατάλληλη υποδομή και γιατρούς καθόλη την διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς.
– Α. Γερμανάκης, συνεχίζει: “Γνωρίζω ότι στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας δεν υπάρχουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αιμοδοσίας και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και διαπιστώνω ότι δεν καλύπτονται επί 24ώρου βάσεως και καθόλη την διάρκεια του μήνα με ιατρούς των ειδικοτήτων που προανέφερα και οι οποίοι είναι απαραίτητο να εφημερεύουν για να μπορεί ένας χειρουργημένος ασθενής να νοσηλευτεί με ασφάλεια στα συγκεκριμένα Νοσοκομεία”.
– Σχόλιο: Έντεχνα ο κ. Γερμανάκης, αντί να καυτηριάσει το γεγονός της υποστελέχωσης των δύο Νοσοκομείων, θεωρεί σαν μόνιμο αναπόφευκτο πρόβλημα την απουσία γιατρών και πλαγίως βάζει σαν απαραίτητους όρους, για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, την ύπαρξη ΜΕΘ και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.
– Α. Γερμανάκης: “Με βάση τα προαναφερόμενα και μετά από το περιστατικό, όπου ασθενής με οξύ χειρουργικό πρόβλημα αντί να διακομιστεί από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας, νομίζω έχω βάσιμους λόγους να ανησυχώ σχετικά με το Νοσοκομείο στο οποίο θα διακομίσουν εμένα ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μου οι οποίοι κατοικούμε στην πόλη του Αγ. Νικολάου, αν κάποια στιγμή μελλοντικά παρουσιάσουμε κάποιο οξύ χειρουργικό πρόβλημα και δεν εφημερεύουν εκείνη την ημέρα ή έχουν κλείσει οριστικά οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου όπως πιθανολογείται ότι θα συμβεί σύντομα”.
– Σχόλιο: Ο κ. Γερμανάκης αναφέρει τους φόβους του για τον ίδιο και την οικογένειά του που κατοικούν στον Άγιο Νικόλαο, σε περίπτωση οξέος χειρουργικού προβλήματος, μήπως χρειαστεί να μεταφερθούν σε κάποιο από τα δύο “επικίνδυνα” Νοσοκομεία της Ιεράπετρας και της Σητείας.
Ανησυχούμε κι εμείς για όσους κατοικούν στον Άγιο Νικόλαο αλλά έχουμε την ίδια ανησυχία και για εκατοντάδες οικογένειες και χιλιάδες ανθρώπους, που βρίσκονται στο έλεος του Θεού σε μία περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, από το Παλαίκαστρο μέχρι τη Βιάννο. Στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας, διαρκώς λείπουν γιατροί από τις καθημερινές εφημερίες.
Δεν απασχόλησαν τον κ. Γερμανάκη η αγωνία και οι ανησυχίες των ανθρώπων που κατοικούν στο Παλαίκαστρο και στη Ζάκρο Σητείας που απέχουν από το “Κεντρικό και ασφαλές” Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου 85 και 100 χιλιόμετρα και ο χρόνος μετάβασης είναι πάνω από μιάμιση ώρα, που αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταφορά ασθενούς μέχρι τον Άγιο Νικόλαο μπορεί να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο.
Ούτε τον απασχόλησαν οι ανησυχίες των κατοίκων των ορεινών χωριών της Ιεράπετρας που χρειάζονται πάνω από μία ώρα για να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όταν τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας, όπως επιθυμούν κύκλοι εντός και εκτός του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου.
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο κ. Γερμανάκης φοράει την τήβεννο του Εισαγγελέα και προτρέπει την Πολιτεία να ερευνήσει τα δύο “επικίνδυνα” Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας.
– Α. Γερμανάκης: “Θεωρώ απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας να διερευνήσουν άμεσα το πολύ σοβαρό για την δημόσια υγεία θέμα, σχετικά με το αν στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας είναι ασφαλές για τον ασθενή, να διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης αν είναι ασφαλές να παρέχουν μετεγχειρητική νοσηλεία με τον ίδιο βαθμό ασφάλειας για τον ασθενή όπως αυτός παρέχεται στα δημόσια Νοσοκομεία του Ηρακλείου Βενιζέλειο – Πανάνειο και ΠαΓΝΗ και όπως παρεχόταν έως πρόσφατα στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου.
– Σχόλιο: Σε ένα ατύχημα με ρήξη σπλάχνων και ενδοκοιλιακή αιμορραγία, που μπορεί να συμβεί στη Σητεία για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να μεταφερθεί ένας τραυματίας στο “ασφαλές” Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και να χάνει αίμα επί μιάμιση ώρα κατά τη διαδρομή, αντί να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο της Σητείας (στο οποίο έχει υπηρετήσει ο κ. Γερμανάκης) και να διακοπεί άμεσα η αιμορραγία; Τι λέει ο κ. Γερμανάκης; Θα φτάσει ζωντανός ο άνθρωπος που αιμορραγεί, στο “ασφαλές” Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου;
– Α. Γερμανάκης: Εαν η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων σε αυτά τα δύο Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και η επακόλουθη νοσηλεία των ασθενών σε αυτά δεν είναι εξίσου ασφαλής με αυτή στα μεγάλα Νοσοκομεία, τότε η υγεία και η ζωή των παραπάνω ασθενών, στους οποίους ενδεχομένως να συμπεριληφτώ και εγώ ή κάποιο μέλος της οικογενείας μου, εκτίθεται σε κίνδυνο.
– Σχόλιο: Ο κ. Γερμανάκης δεν είναι ο πρώτος που αποφάσισε να διαβάλλει και να κατηγορήσει τα χειρουργικά τμήματα των Νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας. Το έκανε και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι όσες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου άλλες τόσες γίνονται σε όλα τα άλλα τρία Νοσοκομεία του νομού (που όμως είναι δύο επειδή στη Νεάπολη δεν υπάρχουν χειρουργικά τμήματα) και από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις οι περισσότερες καταλήγουν στο ΠαΓΝΗ. Ερώτημα για υποψιασμένους αναγνώστες: Ποιός άραγε έδωσε αυτές τις ανυπόστατες πληροφορίες -χωρίς στοιχεία – στον υπουργό κ. Πλεύρη; Κάποιοι παράγοντες ίσως από τα χειρουργικά τμήματα του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου; Λέμε ίσως, γιατί έτσι ταιριάζει.
– Α. Γερμανάκης: “Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί αν κατά το παρελθόν απαιτήθηκε ασθενείς που μόλις είχαν χειρουργηθεί στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας να διακομιστούν διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου ή κάποιου άλλου Νοσοκομείου και εαν η διακομιδή τους έγινε συνοδεία ιατρού με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική και το ποια ήταν η τελική έκβαση, αν δηλαδή αποθεραπεύτηκαν ή αν απεβίωσαν.
Η διερεύνηση πρέπει να γίνει κυρίως για να επιβοηθηθεί η εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων αν στα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας και Σητείας είναι αποδεκτό να εκτελούνται σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν μετεγχειρητική νοσηλεία, … και αν μπορεί να επιτραπεί αυτό ή αν παραβαίνει τους ανωτέρω ιατρικούς περιορισμούς … και έτσι να δίνονται οι σωστές εντολές στο ΕΚΑΒ σχετικά με το Νοσοκομείο στο οποίο θα πρέπει να διακομίζουν τους ασθενείς με οξέα χειρουργικά προβλήματα από την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, έτσι που να μην εκτίθεται ενδεχομένως σε κίνδυνο η υγεία τους και η ζωή τους.
– Σχόλιο: Η έγνοια του κ. Γερμανάκη είναι για μελλοντική προστασία των κατοίκων του Αγίου Νικολάου (μόνο) και αν χρειαστεί να απαγορευτούν οι χειρουργικές επεμβάσεις στα άλλα Νοσοκομεία και να διενεργούνται μόνο στον Άγιο Νικόλαο. Το ΕΚΑΒ δεν πρέπει να μεταφέρει ασθενείς από την περιοχή του Αγίου Νικολάου προς τα άλλα δύο ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.
Εμείς που ζούμε στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τον Άγιο Νικόλαο, βλέπουμε την απειλητική κατηφορική κατρακύλα των τριών Νοσοκομείων. Πιστεύουμε στο δρόμο της ισότιμης ανάπτυξης των τριών Νοσοκομείων του Λασιθίου που θα παρέχουν όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το άλλο προσωπικό, όλες τις ώρες του 24ώρου, όλους τους μήνες του έτους.
Ο δρόμος που προσπαθεί να χαράξει το άρθρο του κ. Γερμανάκη είναι λάθος και μπορεί να κοστίσει ζωές. Είναι κρίμα άνθρωποι που υπηρετούν την Υγεία, να μπερδεύονται σε “δικά μας και δικά τους”, “εμείς και οι άλλοι”.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε τη θέση της διεύθυνσης της εφημερίδας “Ανατολή”, που συμφωνεί με τις απόψεις του κ. Γερμανάκη και προτρέπει τους αναγνώστες της να διαβάσουν το άρθρο του.
Εμείς το διαβάσαμε και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Ο κ. Γερμανάκης συνεχίζει την καλλιέργεια διχόνοιας που ξεκίνησαν πρόσωπα και παράγοντες του Αγίου Νικολάου. Ελπίζω αυτή η τακτική να βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της γειτονικής πόλης και να πέσει σε άγονο και πετρώδες έδαφος και να μην βλαστήσει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των τριών πόλεων. Όποτε στη χώρα μας επικράτησε διχόνοια, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά και δεν υπήρξε κανένας κερδισμένος. Σήμερα τα τρία Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που μόνο η επίλυσή τους θα φέρει στο νομό Λασιθίου την υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια για όλους τους κατοίκους και για τους ξένους επισκέπτες.
Σαν επίλογο σε αυτές τις παρατηρήσεις θα αναφέρουμε το συγκλονιστικό γεγονός που έχει σφραγίσει την αναγκαία παρουσία του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας:
Στις 3 Αυγούστου του 2009 ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε μία ομάδα προσκόπων που περίμεναν στη στάση λεωφορείων στον Κουτσουρά (50 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο και 1 ώρα μετάβασης ως εκεί). Αποτελέσματα: Ένα παιδί με καρδιακή ανακοπή από αιμορραγία, τέσσερις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις λόγω ρήξεων σπλάχνων και αιμορραγίας. Άλλα παιδιά διασωληνώνονται και μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ του Ηρακλείου. Οι 16 συνολικά τραυματίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και η συνέχεια της ζωής θριάμβευσε. Σήμερα, 14 χρόνια μετά το ατύχημα, τα παιδιά ζουν ανάμεσά μας. Σε αντίστοιχη συγκριτική μελέτη του 911 (κέντρο άμεσης ανάγκης) στις ΗΠΑ, με ανάλογες κακώσεις, θα είχαν χάσει τη ζωή τους 3 με 4 παιδιά. Αυτό το γεγονός δεν θα πρέπει να παραλείψει να το αναφέρει ο κ. Γερμανάκης, σαν “παράνομο και επικίνδυνο” όταν η Πολιτεία ακούσει τις προτροπές του και αρχίσει η διερεύνηση των “επικίνδυνων” χειρουργικών επεμβάσεων στα “κατώτερα” Νοσοκομεία της Ιεράπετρας και της Σητείας.
Ενα τελευταίο, που παραβλέπει από άγνοια ή από πρόθεση ο κ. Γερμανάκης είναι ότι το άρθρο του καταφέρνει να πετύχει δύο κοινωνικά μεμπτές πράξεις:
- Συκοφαντεί δύο Νοσοκομεία χωρίς κανένα στοιχείο αλλά απλά και μόνο με υποθέσεις, γι αυτό ζητάει και την παρέμβαση της Πολιτείας για να επιβεβαιωθούν όσα ισχυρίζεται και
- Διασπείρει ανασφάλεια, φόβο και αβεβαιότητα στους ανθρώπους που θα ήθελαν να ζητήσουν βοήθεια από τα δύο Νοσοκομεία της Ιεράπετρας και της Σητείας.
Η αξία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία της και η διατήρησή της, είναι το υψηλότερο αγαθό όπου και αν κατοικούν οι άνθρωποι, στην καρδιά του Κολωνακίου ή στο ορεινό χωριό.
Τον λόγο του Ιπποκράτη “Ωφελέειν, μη βλάπτειν” ας τον έχουμε κατά νου όχι μόνο απέναντι στον ασθενή αλλά και όταν πράττουμε και όταν μιλάμε και όταν γράφουμε.
Να ωφελούμε και να μη βλάπτουμε. Λόγια σοφά, του ιατρού που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Ιατρικής, σε μία εποχή που δεν υπήρχαν ΜΕΘ, Μονάδες τεχνητού νεφρού, Μονάδες αιμοδοσίας, μαγνητικοί τομογράφοι και όλη η σύγχρονη τεχνολογία αλλά ούτε συμφέροντα και πολιτικάντικη τακτική.
Είναι κρίμα που ο κ. Γερμανάκης βάζει την εμπειρία του και τις σφαιρικές του απόψεις, στην υπηρεσία ενός επιθετικού, συκοφαντικού και επικίνδυνου παιχνιδιού. Αναδύεται βέβαια και ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πως ένας παθολόγος αναλαμβάνει την ευθύνη να εξετάσει τα χειρουργικά περιστατικά, την επικινδυνότητα των επεμβάσεων κλπ. Δεν υπήρξε ένας χειρουργός που θα μπορούσε να κάνει αυτές τις αναλύσεις καλύτερα; Είναι επαρκείς οι “σφαιρικές” απόψεις του παθολόγου κ. Γερμανάκη; Περίεργο.
Εύχομαι καλές γιορτές, υγεία και αγάπη για όλους.