Του Παύλου Εμμ. Δασκαλάκη, Προέδρου της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ με έδρα τον Περιστερά Ιεράπετρας, ιδρύθηκε το 2018 και έχει 7 μέλη.
Αντικείμενα της δραστηριότητάς της είναι η προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η αειφόρος γεωργία και κτηνοτροφία με έμφαση την διατήρηση και διάδοση των απειλούμενων τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών. Η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων εντάσσεται επίσης, στους σκοπούς της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΑ, καθώς και η κατασκευή και συντήρηση υποδομών σε δημοκρατική συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, η προώθηση εναλλακτικού- ήπιου- θεματικού τουρισμού, ο σχεδιασμός και η διάθεση καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων, η περιβαλλοντική αναβάθμιση οικισμών κ.α.
Η βιώσιμε διαχείριση και ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελιών που βρίσκονται στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποέργο 19.2 του LEADER Λασιθίου, με κωδικό 11412847 και με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 28.961,81 ευρώ.
Αυτές της ημέρες παραδίδεται ολοκληρωμένο το έργο. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν καταγραφεί 150 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα σε περιοχές της Ιεράπετρας και στους Πεύκους Σητείας, έγινε η σηματοδότησή τους με πινακίδες και ταμπέλες πρόσβασης, δημιουργήθηκε ένα wifi info point σημείο τουριστικής πληροφόρησης για τον πολιτισμό της ελιάς, που τοποθετήθηκε στο κτήριο που βρίσκεται στην αποβάθρα αναχώρησης των ημερόπλοιων προς Χρυσή, με άδεια του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Ιεράπετρας.
Εκδόθηκε τουριστικός οδηγός όπου παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έξι τοπικών κοινοτήτων Ιεράπετρας και Σητείας, με επίκεντρο τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Η ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, των τοπίων και του πολιτισμού έχουν σκοπό την ανάπτυξη, του οικοτουρισμού στην ενδοχώρα των προαναφερόμενων περιοχών.
Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα (www.minoanolivetree.com), όπου παρουσιάζεται το εν λόγω πρόγραμμα, ελιές που έχουν καταγραφεί, φωτογραφίες, διαδρομές επίσκεψης στις ελιές, και οι δράσεις της ΑΜΚΕ ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ.
Δημιουργήθηκε, επίσης, ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Άκαος Ει», που αφορά το πρόγραμμα βιώσιμης διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελιών. Η ταινία θα παρουσιαστεί στην Ιεράπετρα σε ειδική εκδήλωση τη άνοιξη, ενώ θα συμμετάσχει σε τοπικά κα διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Εκδόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσα, κατασκευάστηκαν πινακίδες, roll up και σταντ για την παρουσίαση του προγράμματος.
Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά δημιουργείται wifi info point στην Κρήτη, το οποίο θα ενημερώνει για τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, με επίκεντρο τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.
Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε συστηματική προσπάθεια καταγραφής των υπεραιωνόβιων – μνημειακών ελαιοδέντρων. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ, που εδρεύει στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας και έχει την τεχνογνωσία της καταγραφής και ανάδειξης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων από το 2015.
Η ελιά μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, και να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.