Το θέμα του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ ήταν αντικείμενο
συνάντησης εργασίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ.Αυγενακη με αγροτικούς φορείς από όλη την Κρήτη στο πλαίσιο της εκκίνησης του διαλόγου για την ολική αναμόρφωσή του. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γ. Γαϊτάνης και ο Γραμματέας κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βιαννιτάκη στην εφημερίδα Ιεράπετρα 21ος Αιών, «Η συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ κ. Αυγενάκη έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμμετοχή πολλών αγροτικών φορέων από όλη την Κρήτη. Αντικείμενο της σύσκεψη ήταν η εκκίνηση μιας άτυπης διαβούλευσης για την αναμόρφωση, επιτέλους, του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Να θυμίσουμε ότι ο ΕΛΓΑ είναι οργανισμός ασφάλισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ο οποίος δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν λειτουργεί για τον σκοπό που δημιουργήθηκε, όντας και αυτός ένα παρακλάδι μικροκομματικών συμφερόντων με αδιαφάνεια και αναξιοπιστία. Στη συνάντηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε την πρόθεση του να μετατρέψει αυτό τον Οργανισμό σε ένα εργαλείο στήριξης για την αγροτική οικονομία. Βασικό κίνητρο για αυτή την προσπάθεια είναι η ένταση και η συχνότητα πλέον των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα όμως επηρεάζονται και επιμέρους παράγοντες στον πρωτογενή τομέα όπως είναι φυτοπαθολογικές και εντομολογικές εξάρσεις, που όλο και συχνότερα προβληματίζουν και θα προβληματίζουν τους αγρότες μας, τα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την βούληση του Υπουργού να εντάξει στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ το σύνολο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και όχι μόνο, η απάντηση μας ήταν σαφής και ξεκάθαρη: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποχρεωτική ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, εάν η Πολιτεία δεν αποδείξει στην πράξη ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να είναι ένα πραγματικό στήριγμα στην περίπτωση ξαφνικής απώλειας εισοδήματος ή και της περιουσίας του αγρότη.
Χαρακτηριστικά αναφέραμε ότι είναι “αιτία πολέμου ” η υποχρέωση ασφάλισης χωρίς αυτή να καλύπτει το σύνολο των αιτιών αποζημίωσης που ο αγρότης έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει. Είτε αυτό οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα, είτε σε εντομολογικές προσβολές, είτε σε ασθένειες και ιώσεις. Από την πλευρά του ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν μία σειρά συναντήσεων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με στόχο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο νόμου το οποίο θα δοθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα για αυτό το ζήτημα, είπε κλείνοντας ο κ. Βιαννιτάκης.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ – ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ