19 C
Ierapetra
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠολιτισμόςΕνάλια ή υποθαλάσσια αρχαιολογία

Ενάλια ή υποθαλάσσια αρχαιολογία

Δημοσιεύτηκε στις

Ενάλια ή υποθαλάσσια αρχαιολογία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η  Αρχαιολογική Συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ»,  με θέμα την Ενάλια Αρχαιολογία, την Κυριακή 17-9-2023.

Τρείς ομιλητές με απλότητα και πολύ φωτογραφικό υλικό καθήλωσαν μέχρι τέλους το πολυπληθές ακροατήριο.

Μέσα από τις ομιλίες προέκυψαν νέα δεδομένα που αφορούν τη Μουσειολογική μελέτη του νέου κτηρίου που θα αποκτήσει η πόλη μας, αφού ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης δηλώνουν ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Εγνατίας κ. Φάμπιο Γκαλεάντρο δήλωσε ότι είναι πρόθυμος, εφ’ όσον η Ιεράπετρα αποκτήσει νέο κτήριο, να προσφέρει δωρεάν την τεχνογνωσία του με την οποία δημιουργήθηκαν οι αίθουσες εντός του Μουσείου της Εγνατίας για τα ευρήματα της Ενάλιας Αρχαιολογίας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Ροβυθάκης, ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου – η δημιουργία νέου κτηρίου με προδιαγραφές Μουσείου το οποίο θα πληροί τους σύγχρονους  κανόνες προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών μας θησαυρών –  φαίνεται να υλοποιείται.

Η εφημερίδα μας Ι.21 εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, διότι έχει αναδείξει τον αρχαιολογικό μας χάρτη δουλεύοντας συστηματικά και αθόρυβα.

Δημοσιεύουμε το Δελτίο τύπου του Συλλόγου.

“ Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» της Ιεράπετρας έγινε ακόμα μια διακρατική – Αρχαιολογική Συνάντηση – ιδιαίτερης επιστημονικής σημασίας με αντικείμενο πρωτότυπο και πολύ λίγο  γνωστό: Την Ενάλια ή Υποθαλάσσια  Αρχαιολογία.

Για την πραγματοποίηση  της παραπάνω εκδήλωσης ο Σύλλογος μας -Σύλλογος Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού Ιεράπετρας, «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ», συνεργάστηκε με το μέλος ευεργέτη  του Συλλόγου Χρύσα Δαμιανάκη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο της Ιταλίας, η οποία ήταν και η συντονίστρια της εκδήλωσης.

Οι ομιλητές και το θέμα του καθενός κατά σειρά ήταν:

Πρώτα ο Ιταλός αρχαιολόγος Φάμπιο Γκαλεάντρο, Διευθυντής του Μουσείου της Εγνατίας στην Απουλία της Ιταλίας. Ο ομιλητής προέβαλε  εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό  και τη θεωρία και τις επεξηγήσεις που το συνόδευαν. Τη μετάφραση από τα Ιταλικά στα Ελληνικά έκανε η κ. Δαμιανάκη.

Όλοι μας είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε τη σπουδαιότητα της Ενάλιας Αρχαιολογίας συνδυάζοντάς την μάλιστα αφενός με τη μουσειολογική οργάνωση ενός Αρχαιολογικού Μουσείου και αφετέρου με τις σύγχρονες ιδέες που εφαρμόζονται στην Ιταλία. Οι ιδέες αυτές, η τεχνογνωσία αυτή, αφορούν την αξιοποίηση, μουσειακή έκθεση και προβολή με σύγχρονα ψηφιακά μέσα των αρχαίων ευρημάτων που ανάσυραν οι αρχαιολόγοι από τον βυθό.

Ο επόμενος ομιλητής Δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου , αρχαιολόγος, Επικεφαλής του Γραφείου Κρήτης της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, παρουσίασε το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, σχετικό με τις ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες της Κρήτης και μάλιστα της Ανατολικής, σε συνεργασία μάλιστα με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ) στο διάστημα 2019-2023.

Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δρ. Νίκος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Παρουσίασε  την επιστημονική έρευνα που χρησιμοποιεί  γεωφυσικές διασκοπήσεις και καινοτόμα δορυφορικά συστήματα για ν’ αξιολογήσει τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών στις ακτές της Κρήτης, που οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν το έργο της Ενάλιας Αρχαιολογίας.

Αρκετοί εκλεκτοί και εκλεκτικοί ήταν όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα. Αν κρίνουμε με βάση και το δικό μας απολογισμό, όλοι έφυγαν γνωστικά “πλουσιότεροι” και γιαυτό ικανοποιημένοι. Μεταξύ άλλων έδωσε την ιδέα στους αρμόδιους για κατασκευή ανάλογων αιθουσών μια και δεν υπάρχουν στη Κρήτη ξεχωριστές αίθουσες εντός των Αρχαιολογικών Μουσείων στις οποίες να εκτίθενται υποθαλάσσια ευρήματα και τα οποία να προβάλλονται με προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, αποκτώντας παιδαγωγικό χαρακτήρα και προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους.

Σκοπός και αυτής της Αρχαιολογικής συνάντησης ήταν να ενεργοποιηθούν φορείς, όπως η Δημοτική Αρχή, η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και το κοινό για να δημιουργηθεί ένα Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο αυτόνομο – όχι πολυσυλλεκτικό  δημιούργημα – για να στεγάσει όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ιεράπετρας, τωρινούς και μελλοντικούς εμποδίζοντας έτσι την  “προσφυγοποιητική” απομάκρυνση από τον τόπο τους προς άλλες “δομές φιλοξενίας”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου  Γιάννης Ανδρουλάκης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράπετρας  Γιάννης Γουλιδάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Αργύρης Πανταζής και Ανδρέας Παπαδοπετράκης, η Έφορος Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ο Διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ Τόμυ Μπρόγκαν, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Αθανάσιος Κατσαγκόλης, ο Γιάννης Παπαδάτος  Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πολλοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δια του τύπου τους χορηγούς μας – Οικονομικές, Εμπορικές, Τουριστικές επιχειρήσεις της Ιεράπετρας, καθώς και τα δημοπρατήρια και τις ομάδες παραγωγών – διότι χωρίς την οικονομική τους στήριξη, τέτοιας εμβέλειας εκδηλώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ευχαριστούμε:

Από τον Όμιλο Σαρικλάκη, την Α.Β.Ε κατασκευής θερμοκηπίων και το ξενοδοχείο ΤΥΛΙΣΣΟΣ.

Την Α.Ε. AGROSYSTEM – Φυτώρια Κρόνος.

Τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Γ. ΤΖΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.

Το ξενοδοχείο ΑΣΤΡΟΝ του κ. Χατζάκη.

Το Τουριστικό γραφείο ΠΡΙΜΑ Ε.ΠΕ. του κ. Γιώργου Κουδουμά.

Το Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών ΑΝΑΤΟΛΗ.

Τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων Golden Farm και ΚΡΕΤΑΝ ΓΑΙΑ.

Το Γεωπονικό κατάστημα AGRORAMA O.E, Α. Κανακάρη και Ι. Γερογιαννάκη

Το Γεωπονικό κατάστημα της Σεβαστής Αντωνού.

Την εταιρεία Εμπορίας Οπωροκηπευτικών Crete K.M. IKE.

Τις μεταφορικές εταιρείες ΛΑΖΑΡΟΥ, ΣΥΛΛΑ ΛΟΥΤΣΕΤΗ και ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΠΕΡΑΚΑΚΗ.

Τις εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

καθώς και ΑΝΤΩΝΙΟΥ Κ΄ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΚΑΚΗ.

Τις ομάδες παραγωγών ΝΟΤΟΣ και ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΒΟΛΙ.

Το κατάστημα εστίασης ROBY COFFEE & SNACKS.

Τον επιχειρηματία ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ.

Την εταιρεία εμπορίου ξυλείας Σ. ΧΑΛΕΠΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

Την ασφαλιστική εταιρεία  PRAXIS BROKERS του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΘΟΥΡΑΚΗ.

Την εταιρεία ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ-ΦΑΡΜΑΚΑ του ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ Κτηνιάτρου.

Ευχαριστίες πολλές επίσης στον κ. Γιάννη Λεμπιδάκη Διευθυντή της εταιρείας

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. και στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για τη διαχρονική οικονομική στήριξη μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Σύλλογο μας σε όλους που ο καθένας με το δικό του τρόπο στηρίζει τις προσπάθειες μας».

Πιο Πρόσφατα

Έρχεται το πολιτιστικό φάρμακο

Έρχεται το πολιτιστικό φάρμακο Απόψεις της Κυριακής Αγγελάκη Η τέχνη ως συνταγογραφούμενο φάρμακο; Τι υπέροχη ιδέα! Η είδηση...

Η Ένωση Ιεραπετριτών τιμά το Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

Στην τιμητική εκδήλωση για το Χριστόφορο Χαραλαμπάκη θα μιλήσουν, Λουκάς Παπαδάκης συγγραφέας και Μανόλης...

Γιορτή Βιβλίου 2023 1-3/12/2023

Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας Γιορτή Βιβλίου 2023 1-3/12/2023 Η Διαχρονική Αξία του Βιβλίου

Χρώμα με όραμα, στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Ένα όραμα της Agrology γίνεται πραγματικότητα στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και γεμίζει χρώμα τις πόλεις!   Μια...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το πολιτιστικό φάρμακο

Έρχεται το πολιτιστικό φάρμακο Απόψεις της Κυριακής Αγγελάκη Η τέχνη ως συνταγογραφούμενο φάρμακο; Τι υπέροχη ιδέα! Η είδηση...

Η Ένωση Ιεραπετριτών τιμά το Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

Στην τιμητική εκδήλωση για το Χριστόφορο Χαραλαμπάκη θα μιλήσουν, Λουκάς Παπαδάκης συγγραφέας και Μανόλης...

Γιορτή Βιβλίου 2023 1-3/12/2023

Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας Γιορτή Βιβλίου 2023 1-3/12/2023 Η Διαχρονική Αξία του Βιβλίου