18.4 C
Ierapetra
ΑρχικήΕιδήσειςΙεράπετραΗ Ιεράπετρα με τα μάτια των μαθητών του Θερινού Σχολείου

Η Ιεράπετρα με τα μάτια των μαθητών του Θερινού Σχολείου

Δημοσιεύτηκε στις

Συχνά μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας Ιεράπετρα 21ος Αιών μαθαίνουμε για τις δράσεις του Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας στην  Ιεράπετρα το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας με Υπεύθυνο τον φιλόλογο Μανώλη Πετάση.  Στοχεύουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ανθρώπους από χώρες του εξωτερικού που ζουν μόνιμα στον τόπο μας και άλλους που αγαπούν την Ελλάδα και έρχονται αποκλειστικά  για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή όχι μόνο με την ελληνική γλώσσα αλλά παράλληλα και με την κρητική φύση, το κρητικό φαγητό, την αυθεντική ζωή, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας.  Αυτή τη φορά θα προσεγγίσουμε το θερινό σχολείο από μια άλλη πλευρά. Δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να μας πουν τη γνώμη τους για την ελληνική γλώσσα, την εμπειρία των μαθημάτων και πώς βλέπουν με τη δική τους ματιά την Ιεράπετρα. Για τα μαθήματα και τους εκπαιδευτικούς, μας μιλούν με ιδιαίτερα θερμά λόγια. Επισημαίνουν ότι τους δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουν στην ελληνική γλώσσα, το λεξιλόγιο και τη γραμματική γνωρίζοντας παράλληλα άλλους τομείς της κρητικής ζωής. Κάποιοι μας είπαν ότι δυσκολεύονται λίγο στα μαθήματα, αλλά τα καταφέρνουν.

Ας δούμε τι είπαν για τον τόπο μας:

D Α. από Βουλγαρία: Είχα μόνο θετικές εμπειρίες εδώ. Μου άρεσε πάρα πολύ. Η διαμονή μου εδώ στην Ιεράπετρα ήταν γεμάτη μόνο με θετικά συναισθήματα και ήταν υπέροχη.

Μ.Τ.Μ. από Ιταλία: Ένα θετικό χαρακτηριστικό της Ιεράπετρας είναι η ήρεμη ατμόσφαιρα της πόλης που συνδυάζεται με το καταπληκτικό σκηνικό του φυσικού περιβάλλοντος. Ευτυχώς δεν υπάρχει υπερτουρισμός. Ένα αρνητικό είναι ίσως τα σκουπίδια που πολύ συχνά ογκώδη μπορεί να βρει κανείς στους κεντρικούς δρόμους, στις παραλίες, έξω από τους κάδους. Τα απορρίμματα στους μπλε κάδους και όχι παντού. Παρακαλώ έτσι η πόλη θα είναι σχεδόν τέλεια για μένα.

Η.G. από τη Γερμανία: Η Ιεράπετρα είναι μια ζωντανή πόλη χωρίς να είναι τουριστικό κέντρο όπως άλλες πόλεις της Κρήτης. Δυστυχώς σε πολλά σημεία δεν είναι πολύ περιποιημένη και βρίσκονται σκουπίδια παντού. Ημιτελή κτίρια, οικοδομικές εργασίες που δεν τελείωσαν  για χρόνια. Η καινούρια παραλία είναι πολύ δυσάρεστη και καταστράφηκε μια αυθεντική  εικόνα της πόλης.

B.R. από Γερμανία: Στα θετικά, η καταπληκτική φύση γύρω από την Ιεράπετρα, η θάλασσα, τα βουνά, τα χωριά κτλ. Στα αρνητικά η εικόνα της νέας παραλίας, οι ημιτελείς εγκαταστάσεις και τα πολλά σκουπίδια στους δρόμους.

Μ.G. από Γερμανία: Τα πιο θετικά χαρακτηριστικά είναι η καθαρότητα του νερού του Λιβυκού πελάγους.  Όπου κι αν πας για κολύμπι στις παραλίες Ιεράπετρας, Κουτσουνάρι, Κακιά Σκάλα, Αγία Φωτιά, Μαύρος Κόλυμπος, Μύρτος, Θόλος κτλ θα βρεις θαλασσινό νερό πεντακάθαρο και τον Σεπτέμβριο με ιδανική θερμοκρασία. Αρνητικό είναι η κατάσταση της αγοράς κατοικίας. Δεν υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, στο Air bnb δεν βρίσκεις καλές προσφορές στο κέντρο της πόλης κοντά στο σχολείο.

S.T. από Λιθουανία: Ήταν θετικό που πήρα μέρος στο θερινό σχολείο και να κάνω αρκετή πρόοδο στην εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας. Στα αρνητικά ήταν η ζέστη, ήταν δύσκολο να υποφέρω.

Ν.Η. από Ολλανδία: Η πόλη έχει όλα όσα χρειάζομαι, καταστήματα, παραλίες, μουσείο, καφενεία. Αρνητικό, σκουπίδια παντού.

Ε.Β. από Γαλλία: Από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα, υπάρχει  παντού φυσική ομορφιά, ιστορικά και αρχαιολογικά θαύματα. Η καλοσύνη και η γενναιοδωρία των γειτόνων μου. Λατρεύω την Ιεράπετρα! Αλλά λυπάμαι που βλέπω τα άσχημα πλαστικά θερμοκήπια να καταστρέφουν τη φυσική ομορφιά του τόπου, τις πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά μπουκάλια. Λυπάμαι για τα ζώα που περιφέρονται άστεγα στους δρόμους και τις παραλίες.

Η. R. από Γερμανία: Ο καιρός είναι καλός, η θερμοκρασία, η θάλασσα είναι τέλεια. Έχουν καινούριους πεζόδρομους. Αλλά πρέπει να τους περιποιείστε περισσότερο.

M.H. από Νορβηγία: Η Ιεράπετρα είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Μου άρεσαν οι δρόμοι, τα σπίτια και οι εκκλησίες στην παλιά πόλη. Υπάρχουν  πολλά αυτοκίνητα και κίνηση.

Α. L. από Ελβετία: Η Ιεράπετρα είναι μια ζωντανή πόλη με λίγο φασαρία και πολλές πολιτιστικές ευκαιρίες στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

R.F από Γερμανία: Μου αρέσει πολύ η πόλη της Ιεράπετρας γιατί είναι αρκετά μικρή, ήρεμη, ηλιόλουστη. Μια  ιδανική πόλη για διακοπές και ανάπαυση. Δεν μου  άρεσαν τα σκουπίδια στις παραλίες και στην πόλη, τα ημιτελή κτίρια, δεν μου αρέσει η νέα παραλία στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές, προερχόμενοι από διάφορες χώρες όπως Γερμανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Ελβετία, μπήκαν στη διαδικασία να γράψουν χειρόγραφα τις απαντήσεις τους, στα ελληνικά. Παρακολούθησαν μαθήματα στα τμήματα επιπέδου Β2 και Γ1. Τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση όπως και τον Υπεύθυνο του σχολείου και καθηγητή στο ένα από τα 3 τμήματα κ. Μανώλη Πετάση για τη συνεργασία.

ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ – ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Πιο Πρόσφατα

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12  ΣΥΝΑΥΛΙΑ

  Η Χορωδία Νέων   του  Δήμου Ιεράπετρας Παρουσιάζει Μουσική   παράσταση  στο  πνεύμα  των Χριστουγέννων Μουσική  διεύθυνση...

Αποχαιρετισμός στον Νικόλαο Κορνάρο (Μοναχός Νικόλαος)

Απεχώρησε από την επίγεια ζωή και εισήλθε στην αιωνιότητα,  πλήρης ημερών, ο Νικόλαος Κορνάρος...

21η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ από το Π.Τ.Ε.Ε.Σ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

  Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια μιας σημαντικής αλλά δύσκολης προσπάθειας του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ελληνικού...

Κουραμπιέδες της ΑΓΑΠΗΣ! της Κυριακής Αγγελάκη

    Προετοιμασία   Ξεκινάμε, κλείνοντας τα αυτιά μας στα ουρλιαχτά της μιζέριας, της κακίας, του φθόνου, της...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12  ΣΥΝΑΥΛΙΑ

  Η Χορωδία Νέων   του  Δήμου Ιεράπετρας Παρουσιάζει Μουσική   παράσταση  στο  πνεύμα  των Χριστουγέννων Μουσική  διεύθυνση...

Αποχαιρετισμός στον Νικόλαο Κορνάρο (Μοναχός Νικόλαος)

Απεχώρησε από την επίγεια ζωή και εισήλθε στην αιωνιότητα,  πλήρης ημερών, ο Νικόλαος Κορνάρος...

21η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ από το Π.Τ.Ε.Ε.Σ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

  Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια μιας σημαντικής αλλά δύσκολης προσπάθειας του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του Ελληνικού...