Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και επενδυτικής αδιαφορίας, με όλες τις αντιξοότητες, το Βιομηχανικό Πάρκο Ιεράπετρας, είναι το μοναδικό αδειοδοτημένο νέο Πάρκο στη Κρήτη και ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα. Όλα σχεδόν τα Πάρκα στη Χώρα μας αναφέρονται σε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα και τώρα γίνεται προσπάθεια αναγνώρισης και αδειοδότησή τους, διαβεβέωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Στυλιανός Γιακουμάκης, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης έκτακτης συνάντησης που οργάνωσε η «Βι.Πα. Ιεράπετρας Κρήτης Α.Ε.» και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13-02-2023, στην μικρή αίθουσα του Μελίνα Μερκούρη.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η εταιρεία να αποτυπώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον παλαιών και νέων μετόχων, προκειμένου να οριοθετήσει την Α’ φάση κατασκευής του έργου και να καταθέσει άμεσα φάκελο στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» με αίτημα την επιχορήγηση του 50% του κόστους, για την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή των έργων υποδομής εντός του Πάρκου.
Στη συνάντηση, εκτός των μετόχων, παραβρέθηκαν και αρκετοί από τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του έργου.
Μετά από διαλογική και κάποιες στιγμές έντονης συζήτησης, στο ερώτημα που έθεσε το Δ.Σ. της «Βι.Πα. Ιεράπετρας Κρήτης Α.Ε.» προς τους ιδιοκτήτες γης και συγκεκριμένα αν θέλετε να γίνει το Πάρκο ή όχι, προς τιμή τους, απάντησαν όλοι θετικά. «Ναι θέλουμε να γίνει το Πάρκο». Σίγουρα, τα οικονομικά δεδομένα από το καλοκαίρι του 2012 έως σήμερα, έχουν αλλάξει και θα γίνει σίγουρα μια διορθωτική κίνηση ως προς τις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με τους ιδιοκτήτες γης.
Η αλήθεια είναι πως το έργο από το 2008 που συστάθηκε η εταιρεία έως σήμερα, έχει καθυστερήσει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και οφείλουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
- Η οριοθέτηση του Πάρκου έγινε από το Γ.Π.Σ. πρώην ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π. Δήμου Ιεράπετρας για έκταση 2.000 στρεμμάτων.
- Με απόφαση της εταιρείας περιορίσαμε αρχικά την έκταση στα 550 στρέμματα
- Αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 530.000 ευρώ
- Αποτίμηση της εταιρείας το 2016 ήταν 1.400.000 ευρώ πριν να εκδοθεί η Πολεοδομική Μελέτη με έκθεση Ορκωτού Λογιστή. Σήμερα εκτιμάται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.
- Έγινε αποχαρακτηρισμός της έκτασης από την Δ/νση Δασών, ενώ σήμερα θα ήταν όλη η έκταση Δασικού ενδιαφερόντων ή αναδασωτέα με μη αναστρέψιμη απόφαση και ουσιαστικά θα χανόντουσαν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
- Με τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Βιομηχανικό Πάρκο, περιορίσαμε την επέκταση του ΠΕΠ 12 (Περιοχή Ειδικής Προστασίας 12 του Φράγματος Μπραμιανών).
- Λάβαμε θετική γνωμοδότηση και από τις 4 Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης. Δυστυχώς, μας έχει δεσμεύσει 10 στρέμματα περιμετρικά σε ένα μνημείο Βυζαντινής περιόδου, εντός του Πάρκου.
- Έγινε οριοθέτηση ρεμάτων περιμετρικά και εντός του Πάρκου
- Καταθέσαμε προμελέτες των έργων υποδομής και εκδόθηκε ΚΥΑ για την δημιουργία του Πάρκου, λαμβάνοντας πρωτίστως αποφάσεις, εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις, από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Φορείς Δημοσίου, αλλά και την συναίνεση των ιδιοκτητών γης, κατά 94%, πολύ μεγαλύτερο από το απαιτούμενο που είναι το 51%.
- Λόγω Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μη μπορώντας να αντιδράσουμε, αφαιρέσαμε τμήμα γης κατά 15%, μια έκταση δηλαδή 80 περίπου στρεμμάτων και περιορίσαμε το Πάρκο στα 477 στρέμματα.
- Ολοκληρώσαμε και εκδώσαμε την Πολεοδομική Μελέτη του Πάρκου.
- Ως Δ.Σ. της εταιρείας, λαμβάναμε αποφάσεις, με γνώμονα πρωτίστως, το συμφέρον των ιδιοκτητών γης και κατά δεύτερον, το συμφέρον των μετόχων της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό, είχαμε καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες γης, το καλοκαίρι του 2012, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και όσοι ανταποκρίθηκαν, έγινε συμφωνία αντιπαροχής. Με ορισμένους ιδιοκτήτες, συμφωνήθηκε να συμμετέχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «υπέρ το άρτιο», αλλά δεν προχώρησε λόγω μεγάλων φορολογικών εισφορών, κάτι που επηρέαζε την ρευστότητα της εταιρείας.
«Πιστεύουμε πως η Ιεράπετρα, εξυπηρετώντας κυρίως τον Α/γενή τομέα σε όλη την Νότιο – Ανατολική Κρήτη, πρέπει να αποκτήσει το δικό της Βιομηχανικό Πάρκο. Διότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χωροθετηθούν και δυστυχώς αν αύριο – μεθαύριο το «περιβάλλον» δεχτεί πιέσεις για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, πολλές θα χωροθετηθούν εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου Αγίου Νικολάου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η εταιρεία δεν θα σταματήσει την προσπάθεια της, προς όφελος του τόπου μας, των ιδιοκτητών γης, αλλά και των μετόχων της εταιρείας. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τώρα, την ευκαιρία που μας δίνεται μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», θα καταθέσει φάκελο για την επιχορήγηση του Πάρκου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Α’ φάση του έργου, (μια έκταση έως 250 στρέμματα)», καταλήγει η ανακοίνωση της «Βι.Πα. Ιεράπετρας Κρήτης Α.Ε.»